Als je ooit hebt gehoord van termen als psilocybine of psilocine dan heb je misschien al een idee van wat psychedelica zijn. Het zijn stoffen die bekend staan om hun hallucinogene effecten, waarbij de gebruiker kleurrijke visuele patronen ziet, verhoogde gevoeligheid voor emoties ervaart en soms zelfs transcendentale ervaringen heeft.
Inhoudsopgave
Hoe werken psychedelica?
Psychedelica werken door een interactie met de neurotransmitter systemen in de hersenen, zoals serotonine. Ze binden zich aan bepaalde receptoren en veranderen de manier waarop deze receptoren werken. Dit kan resulteren in een verhoogde communicatie tussen neuronen en een vergrote activiteit in delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor perceptie en bewustzijn [1].
Welke soorten psychedelica zijn er?
Er zijn verschillende soorten psychedelica die worden gebruikt voor recreatieve, spirituele of therapeutische doeleinden. Hieronder volgen enkele van de meest bekende!
Psilocybine is de actieve stof in bepaalde soorten paddenstoelen, ook wel “magische paddestoelen” genoemd. Het veroorzaakt visuele hallucinaties en kan een gevoel van euforie en verbondenheid bevorderen. Mescaline is een psychoactieve stof die voorkomt in de Peyote-cactus en sommige andere cactussen. Het kan intense visuele hallucinaties en veranderingen in de perceptie van tijd en ruimte veroorzaken.
Ook LSD is een krachtig hallucinogeen middel dat gewoonlijk in de vorm van een papieren tab wordt ingenomen. Let wel op bij het gebruik van LSD, ook al wordt het gebruikt om te microdosen of om te feesten, wij (en de psychonauten om ons heen) geven de voorkeur aan de magic truffels of paddo’s, en dat heeft verschillende redenen. Eén daarvan is omdat LSD géén natuurlijke vorm van psychedelica is!.
Natuurlijke psychedelica
Psychedelica kunnen worden onderverdeeld in natuurlijke en synthetische varianten. Natuurlijke psychedelica zijn afkomstig van planten, schimmels en dieren. Sommige bekende voorbeelden van natuurlijke psychedelica zijn psilocybine (uit paddo’s), ayahuasca (een drankje uit Zuid-Amerika) en ibogaïne (uit de wortels van de iboga-plant). Deze natuurlijke psychedelica bevatten chemische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor hun hallucinogene effecten.
Waarom heeft psychedelica een gunstig effect op creativiteit?
De relatie tussen psychedelische ervaringen en creativiteit is al lang het onderwerp van studie en speculatie. Veel kunstenaars en creatieve mensen beweren dat het gebruik van psychedelica hun denkprocessen verbetert en hen ideeën geeft die ze anders niet zouden hebben gehad.
Psychedelica hebben de mogelijkheid om onze normale cognitieve filters te doorbreken, waardoor we nieuwe perspectieven kunnen ervaren en ongewone verbanden kunnen leggen tussen verschillende concepten. Dit kan de creatieve stroom stimuleren en ons in staat stellen om originele ideeën en oplossingen te bedenken.
Welke onderzoeken zijn er naar psychedelica gedaan?
Door de jaren heen zijn er verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de werking van psychedelica en hun potentieel voor therapeutisch gebruik. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat psychedelica kunnen helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals depressie, angst en verslaving [2].
Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat psychedelica daadwerkelijk een positief effect hebben op creativiteit. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Californië ontdekte bijvoorbeeld dat psilocybine (het actieve bestanddeel in paddo’s) de convergente en divergente denkprocessen verbeterde. Dit betekent dat het zowel het vermogen om logisch te redeneren als het vermogen om nieuwe ideeën te genereren kan vergroten [3].
Bronnen:
[1] https://www.microdosebros.com/nl/hoe-werken-psychedelica-in-het-brein/
[3] https://www.universityofcalifornia.edu/news/psychedelic-revolution