Leeftijds verificatie

Je moet 18+ zijn om Smartific te kunnen bezoeken.

WAT ZIJN SPORTSUPPLEMENTEN?

Sport supplementen zijn alle producten die gebruikt kunnen worden om sportprestaties te verbeteren. Ze kunnen onder meer bestaan uit vitaminen/mineralen-supplementen, proteïne poeders, pre-workout-supplementen en andere supplementen die kunnen helpen om een piek in prestaties te bereiken.

Omdat sportsupplementen onder de categorie voedingssupplementen vallen, zijn ze meestal niet nauw gereguleerd zoals de meeste vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Daarom is het belangrijk om je sportsupplementen bij een betrouwbare leverancier te krijgen en om onderzoek te doen voordat je gaat experimenteren met welk type sportsupplementen dan ook. 

Zoals bij elk type voedingssupplement, is het erg belangrijk om je arts, coach en andere erkende professionals te raadplegen om er zeker van te zijn dat je jezelf niet schaadt. Ga ook goed na of de supplementen van jouw keuze legaal zijn binnen de sport.

WAT IS HET BESTE MOMENT OM SPORTSUPPLEMENTEN IN TE NEMEN?

Of het nu gaat om voeding, gezondheid of fitness, de beste tijd om supplementen in te nemen is voor en na de training (op basis van het type supplement en je doelen). Op deze manier kun je ervoor zorgen dat het lichaam alle benodigde vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen heeft om topprestaties te leveren.

Een andere beste tijd om voedingssupplementen of sportsupplementen in te nemen kan voor en na de slaap zijn. Terwijl je rust, heeft het lichaam nog steeds verschillende biochemische functies, waardoor voedingsstoffen worden verbrand en opgeslagen voor langdurig gebruik. Daarom is het belangrijk om je lichaam van de belangrijkste stoffen te voorzien, zodat het zichzelf kan herstellen tijdens de nacht.

KAN SPORTVOEDING WORDEN AFGESTEMD OP JE PERSOONLIJKE DOELEN?

Ja. Sportsupplementen kunnen worden gebruikt aan de hand van je persoonlijke fitnessdoelen. Het is een veel voorkomende misvatting dat eiwitpoeders en -shakes alleen maar kunnen helpen om gewicht en/of spiermassa te winnen. Er zijn manieren om eiwitten en combinaties van verschillende aminozuren te gebruiken om je lichaam geen vetten op te laten slaan en ze juist sneller te laten verbranden.

Dat is mogelijk doordat verschillende sportsupplementen met verschillende lichaamsfuncties werken om de gewenste resultaten te bereiken. Sport supplementen versnellen niet alleen de groei van je spieren, maar wanneer ze gepaard gaan met een goede training routine kunnen ze ook je metabolisme versnellen, waardoor je je fitnessdoelen sneller kunt bereiken. 

KAN IK VERSCHILLENDE SUPPLEMENTEN TEGELIJK NEMEN?

In de meeste gevallen vormt het geen probleem als je verschillende supplementen neemt, er kunnen zelfs verschillende voordelen aan verbonden zijn. Je moet wel altijd een arts en/of andere erkende professional raadplegen voordat je gaat experimenteren met het mengen van verschillende stoffen.

HOE WEET JE WAT ER IN VOEDINGSSUPPLEMENTEN ZIT?

Alhoewel sommige supplementen niet zo sterk gereguleerd zijn als andere medicijnen op de markt, zullen de meeste supplementen een lange lijst van actieve ingrediënten bevatten. Ook worden de voorgestelde portie grootte doorgaans vermeld. Kun je die informatie niet terugvinden op het supplement, dan kan dit een slecht teken zijn en is het niet aan te raden het supplement te consumeren.

Begrijp je de informatie niet helemaal, vraag dan altijd een arts of apotheker om uitleg.

Veelgestelde vragen: Supplementen

Wat zijn voedingssupplementen?

Supplementen zijn verschillende formules van ingrediënten zoals vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren, antioxidanten, enzymen en dergelijke. In de meeste krijg je de supplementen in de vorm van oliën, tabletten, capsules, zachte gels, gel caps, poeders en vloeistoffen.

Met andere woorden: supplementen bestaan uit de meest noodzakelijke voedingsstoffen die je lichaam moet hebben om goed te kunnen werken. Deze stoffen worden gemengd op een manier die bepaalde aspecten van een gezonde levensstijl bevordert. Vooral ook omdat sommige mineralen en vitaminen beter door het lichaam worden geabsorbeerd of geactiveerd dankzij andere ingrediënten.

Wat gebeurt er als mensen niet alle vitaminen/mineralen krijgen die ze nodig hebben?

Kort antwoord: je immuunsysteem wordt kwetsbaarder en sommige functies van het lichaam vertragen of stoppen helemaal. 

Lang antwoord: dat hangt alleen af van de ingrediënten die je lichaam mist en de functies die deze ingrediënten in het lichaam bevorderen.

Hoe weten mensen welke supplementen ze kunnen gebruiken?

De beste manier om zeker te zijn van wat het best voor je is, is door zorgverleners te raadplegen. Dit kan je arts, apotheker, diëtist, trainer, tandarts of een andere erkende professional zijn.

De perfecte supplementen en supplementen combinaties kunnen worden bepaald op basis van wat voor problemen u heeft, welke doelen u voor zichzelf stelt, of op welk gebied u uw leven wilt verbeteren.

Is het mogelijk om te veel vitaminen of mineralen in te nemen?

Ja, maar dat hangt ervan af. Je kunt de stoffen in je lichaam opdelen in twee categorieën; sommige stoffen slaat je lichaam op, anderen niet. Theoretisch gezien kan het slecht zijn om te veel van elk te nemen. Toch is het in de meeste gevallen veel gevaarlijker om een overdosis te nemen van stoffen die je lichaam inwendig opslaat.

Heb je door het innemen van supplementen niet langer een gevarieerde en evenwichtige voeding nodig?

Nee, supplementen vormen geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voedig. Zorg ervoor dat je een gezond, rijk en evenwichtig dieet volgt wanneer je probeert om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Supplementen kunnen je dieet alleen maar ondersteunen, doordat je met supplementen zeker kunt zijn dat je een stabiele inname van bepaalde stoffen hebt. Toch is het zelfs dan belangrijk om zo nu en dan te testen of dit daadwerkelijk zo is, en om het dieet eens in de zoveel maanden aan te passen op de veranderingen in je lichaam.

Kunnen mensen alle voedingsstoffen uit hun dieet halen?

Niet altijd. Sommige hoeveelheden zeldzame of moeilijk te absorberen stoffen zouden bijna onmogelijk te krijgen zijn uit natuurlijk voorkomende voedselbronnen. Je zou dan iedere dag absurde hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen moeten consumeren.

Is het veilig voor kinderen om supplementen in te nemen?

Het is veilig voor kinderen om supplementen in te nemen, mits een erkende professional het gebruik ervan goedkeurt en ook verantwoordelijk is voor het toezicht op de gezondheid van het kind.

Kan ik verschillende supplementen tegelijk nemen?

In de meeste gevallen vormt het geen probleem als je verschillende supplementen neemt, er kunnen zelfs verschillende voordelen aan verbonden zijn. Je moet wel altijd een arts en/of andere erkende professional raadplegen voordat je gaat experimenteren met het mengen van verschillende stoffen.

Wat is het verschil tussen supplementen en kruidengeneeskunde?

Het is moeilijk om een duidelijke lijn te trekken tussen deze twee, vooral vanwege het feit dat de kruidengeneeskunde kan worden beschreven als een subcategorie van alle supplementen. In de meeste gevallen wordt het kruidengeneesmiddel echter gemaakt van planten, plantendelen, wortels, kruiden, specerijen en andere organisch voorkomende bio-organismen. Dat betekent dat de meeste kruidengeneesmiddelen op biochemisch niveau complexer zijn. Dat terwijl de meeste andere supplementen slechts een mix van een paar basisvoedingsstoffen of slechts een enkele voedingsstof kunnen zijn.

Maar nogmaals; het is erg moeilijk om een duidelijke lijn te trekken tussen deze twee categorieën, aangezien beide categorieën zeer nauw met elkaar verbonden zijn. Beiden kunnen hun eigen voor- en nadelen hebben.

Zijn kruiden supplementen veilig?

Merendeel van de kruiden supplementen wordt in de meeste landen ter wereld gereguleerd, maar niet zoals ieder soort voedsel of medicijn. In de meeste landen vallen kruiden supplementen onder de categorie voedingssupplementen. Dit betekent dat de meeste kruiden supplementen op de markt bepaalde productiepraktijken moeten volgen en dat ze aan kwaliteitsnormen moeten voldoen. Ze kunnen niet worden verkocht met specifieke medische claims. Dat maakt het makkelijker voor verkopers en marketeers om flexibel om te gaan met de werkelijke doeleinden van een bepaald kruidensupplement.

Dat betekent ook dat er in de meeste landen geen specifieke regels zijn om de veiligheid van de meeste kruiden en/of voedingssupplementen te garanderen. Daarom is het zeer belangrijk om ook persoonlijk onderzoek te doen naar de voedingssupplementen/kruiden supplementen, en om deze alleen te kopen bij betrouwbare partijen.

De meeste kruiden supplementen bevatten bepaalde soorten complexe chemische structuren die in de natuur voorkomen. De effecten kunnen dan ook per gebruiker verschillen. Bovendien kunnen ze worden beschouwd als een reëel gezondheidsrisico wanneer ze worden gebruikt in combinatie met andere supplementen, drugs of voorgeschreven medicijnen.

Om die reden moet je altijd met je arts en een erkende professional overleggen, alvorens je besluit om met een kruiden- of voedingssupplement te experimenteren. Zorg er bovendien altijd voor dat je langzaam begint en goed weet hoe je lichaam op een minimale dosering reageert. Zo kun je de gezondheidsrisico’s minimaliseren.

Hoe weet je wat er in voedingssupplementen zit?

Alhoewel sommige supplementen niet zo sterk gereguleerd zijn als andere medicijnen op de markt, zullen de meeste supplementen een lange lijst van actieve ingrediënten bevatten. Ook worden de voorgestelde portiegrootte doorgaans vermeld. Kun je die informatie niet terugvinden op het supplement, dan kan dit een slecht teken zijn en is het niet aan te raden het supplement te consumeren.

Begrijp je de informatie niet helemaal, vraag dan altijd een arts of apotheker om uitleg.

Hoe weet je of het kruidensupplement doet wat de leverancier claimt?

Het is altijd aan te raden om claims van de fabrikant zelf te onderzoeken en om na te gaan of die claims met betrouwbare bronnen matchen. Probeer de meest objectieve, op onderzoek gebaseerde informatie te vinden en evalueer dan pas de mogelijke voordelen en risico’s.

Wanneer kun je geen kruiden supplementen gebruiken?

Verschillende voedingssupplementen kunnen verschillende risico’s met zich meebrengen bij verschillende gebruikers. Er zijn enkele eerste stappen die je moet overwegen voordat je experimenteert met een voedingssupplement of kruidensupplement.

Je moet geen voedingssupplementen nemen als u jonger dan 18 jaar of ouder dan 65 jaar bent. Je moet ze ook niet nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Je moet ook heel voorzichtig zijn met voedingssupplementen als je ernstige gezondheidsproblemen hebt of als je op dit moment medicijnen op recept of andere vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt. 

Probeer voedingssupplementen ook te vermijden als je binnenkort wordt geopereerd of als je op zoek bent naar een medische behandeling. De beste manier om ervoor te zorgen dat het veilig voor je is om een dieet of kruiden supplementen te nemen, is door een arts en/of andere erkende professionals te raadplegen. Vermijd ook het mengen van supplementen met elke vorm van recreatieve stoffen.

Wat is het beste veiligheidsadvies voor het gebruik van kruiden supplementen?

Evalueer je algemene fysieke, mentale en medische conditie voordat je experimenteert met een nieuwe stof en zorg ervoor dat al die condities perfect zijn. Probeer niet te zoeken naar alternatieve geneeswijzen als je problemen hebt met je gezondheid in het algemeen.

Volg de instructies van de supplementen en overschrijd nooit de aanbevolen dagelijkse doseringen, neem bovendien geen supplementen voor langere periodes dan geadviseerd om wordt. Stop de consumptie van een supplement als je merkt dat er negatieve bijwerkingen zijn of als je het gevoel hebt dat dit supplement niet voor jou werkt.

Experimenteer niet met meer dan één supplement tegelijk. Houd ook je consumptie bij om de werkelijke waarde of voordelen van een supplement beter te kunnen beoordelen. Kies ook verstandig je supplementen. Kies dus alleen voor betrouwbare leveranciers en controleer ook altijd de waarschuwingen/adviezen over het supplement dat je van plan bent te nemen.

De waardering van www.smartific.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 212 reviews.