Leeftijds verificatie

Je moet 18+ zijn om Smartific te kunnen bezoeken.

Wat is een bong?

De bong is een van de meest populaire middelen om kruiden te roken. Het is een waterpijp, die je in staat stelt om puur kruid te roken en de rook te filteren door middel van water. Een bong laat de rook bovendien afkoelen. Er zijn ook speciale ijspijpen te verkrijgen voor degenen die de rook extra koel willen.

Bongs zijn er in alle soorten en maten, met veel verschillende structuren en creatieve benaderingen om kruid te roken. Bovendien zijn de bongs in bijna alle materialen verkrijgbaar, van hout en metaal tot plastic. Het meest populair zijn nog wel de bongs van glas. De grootte van de bong (en de kom) bepaalt de grootte van de hit die je met de waterpijp kunt nemen. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste factor bij het kiezen van je waterpijp.

WELK MATERIAAL VOOR EEN BONG IS HET BESTE?

Er zijn drie belangrijke materialen waar de meeste waterpijpen van gemaakt zijn: glas, siliconen of acryl (ook keramiek en metaal). Al deze materialen hebben hun voor- en nadelen, dus het kiezen van het juiste materiaal voor jou is een bepalend onderdeel van je rookervaring. Prijs en duurzaamheid kunnen de belangrijkste factoren zijn bij het kiezen van een materiaal. 

Acryl (plastic) waterpijpen zijn licht van gewicht, duurzaam, gemakkelijk te vervoeren en moeilijk te breken. Bovendien zijn deze bongs relatief goedkoop. Als je niet op zoek bent naar een waterpijp voor de lange termijn, een waterpijp die goed blijft voor de rest van je leven, dan is dit waarschijnlijk de perfecte optie. 

Glazen waterpijpen worden als kwetsbaar gezien, dus ze zijn het beste als je ze alleen gebruikt in je huis of met vrienden die je vertrouwt. Ze kunnen een lange termijn oplossing vormen, maar ze zijn ook duurder. Als je op zoek bent naar een duurzame glazen waterpijp, dan kun je zelfs speciale waterpijpen van borosilicaat vinden. Die bongs kun je zelfs enkele keren per ongeluk laten vallen.

Een andere vrij nieuwe speler in de markt is siliconen. Waterpijpen gemaakt van siliconen zijn waarschijnlijk de meest duurzame, kostenefficiënte optie in de markt van vandaag. Ze zijn ook de meest draagbare optie van allemaal. Dus als je niet op zoek bent naar een waterpijp die unieke rookfuncties en upgrades heeft, maar gewoon een eenvoudige, niet te dure waterpijp, bekijk dan de waterpijpen van siliconen! 

Keramische bongs staan meestal bekend om hun unieke vormen en maten. Als je op zoek bent naar het meest creatieve ontwerp en je wilt je bong niet alleen om je kruid te roken, maar ook als versiersel in de kamer, bekijk dan een aantal keramische opties. Afhankelijk van hun unieke ontwerp kunnen ze soms moeilijk schoon te maken zijn, en ook al zijn ze duurzamer in vergelijking met glas, kunnen ze nog steeds gemakkelijk stukgaan als je ze goed laat vallen.

We hebben het al eerder over metaal gehad, maar het is geen gangbare optie in de markt. Bovendien hebben metalen waterpijpen een aparte smaak tijdens het gebruik, dus we raden aan om alleen een metalen waterpijp te kopen als het design je aantrekt.

Om het samen te vatten:

Acryl – goedkoopste, niet van hoge kwaliteit maar perfect voor beginners

Keramiek – interessante vormen

Silicone – kan lelijk zijn, maar het meest duurzaam en ook gemakkelijk schoon te maken.

Glas – hoge kwaliteit, de investering waard als je er goed voor zorgt

Metaal – niet gebruikelijk en niet de beste rookervaring

MOET JE EEN BONG SCHOONMAKEN?

Ja, maar niet na elk gebruik. Je moet je screens na een paar keer gebruik vervangen (ze worden namelijk vuil en de kruiden gaan minder gelijkmatig branden). Iedere roker zal zijn bongs altijd schoonmaken met speciale borstels en zepen als deze vuil wordt. Dit zorgt weer voor een frisse rookervaring.

WAT IS EEN BONG HIT?

Een bong hit verwijst naar de werkelijke daad van het roken van de bong.

WAT IS EEN SMOKE BOWL?

Als je het over het roken van cannabis hebt, verwijst een smoke bowl meestal naar het deel dat gebruikt wordt om cannabis (of tabak) in vast te houden. De smoke bowl markeert de plaats waar je je wiet plaatst voordat je het aansteekt en de rook inademt.

WELKE MAAT BONG MOET IK KIEZEN?

Er zijn meerdere factoren waar je aan moet denken bij het kiezen van je eerste bong. Het kan extreem moeilijk zijn om na te gaan wat het beste bij je past met zo’n groot aanbod op de markt. Begin met de maat!

De grootte doet er wel toe, ook al zijn we op sommige gebieden van het leven geneigd om beleefd te zijn en ons te gedragen alsof dat niet het geval is. Te klein kan een probleem zijn, maar te groot kan een nog groter probleem zijn als je erover nadenkt. Dezelfde waarheden gelden voor waterpijpen.

Kleinere bongs

Kleine waterpijpen hebben de neiging om een kleinere kamer te hebben (de plaats waar de rook zich ophoopt), dus de hits die je neemt zullen heter zijn om te inhaleren. Kleine bongs zijn echter discreter en beter draagbaar. Als dat is wat je zoekt, zoek dan dus naar kleinere bongs.

Grotere bongs

Grotere waterpijpen zullen je een aangenamere rookervaring geven, het is ook gebruikelijk dat ze een grotere kom hebben (de plek waar je het kruid stops). Daardoor zijn ze goed te gebruiken als je met anderen rookt en ze zien er over het algemeen ook net iets gaver uit! Het enige nadeel is dat de grote waterpijp doorgaans meer rook produceert. Als je geen zware roker bent, kan een te grote waterpijp dus iets te veel rook veroorzaken en als je gevoelig bent voor kruiden in het algemeen, kan een grotere waterpijp soms overweldigend zijn.

Bij het kiezen van de grootte van een bong raden we je dus aan om voor een gemiddeld formaat te gaan, zeker als beginner. Bongs van 20-35 cm zijn ideaal en ze combineren het beste van zowel de kleine als de grote bongs. Dat betekent dat je zeker tevreden zult zijn als je besluit om er een te halen.

IS HET ROKEN VAN EEN BONG ANDERS DAN HET ROKEN VAN EEN JOINT?

Veel cannabis liefhebbers zijn het erover eens dat een eenvoudige bong de minst verspillende en meest gezonde manier is om je kruiden te roken (voordat de vaporizers werden uitgevonden!). Bovendien hoef je geen tabak toe te voegen aan je kruidenmix, wat het roken van een bong een schonere en puurdere rookervaring maakt.

Het roken van een joint is een eenvoudigere manier om cannabis in te nemen, vooral als je buiten bent. Bovendien is het een discretere manier om cannabis te roken in een openbare omgeving. Bongs verspillen je kruiden minder en maken het makkelijker om voldoende binnen te krijgen.

Tot slot wordt je door middel van een bong, in zekere zin, op een andere manier high.  Terwijl het roken van een joint gebruikelijker is om geleidelijk aan high te worden, kan een bong hit meer aanvoelen als een echte kick.

WAT IS DABBING?

Dabbing is het verdampen van geconcentreerde marihuana producten, meestal in de vorm van was, hars of olie. Dit brengt een extreem sterke high met zich mee en er zijn meerdere dabbing-technieken, maar de meeste houden in dat het concentraat op de spijker wordt verhit en vervolgens wordt ingeademd door een waterplatform.

Om deze methode te oefenen moet je een speciale installatie hebben, sommige waterpijpen kunnen met een handig hulpstuk worden omgetoverd. Je hebt ook een fakkel nodig, want de warmte die nodig is om te deppen is veel hoger dan bij andere rooktechnieken. Je hebt misschien ook een spijker nodig, in principe titanium, kwarts, of een glazen oppervlak dat je opwarmt voordat je de stof erop legt. En het laatste op de lijst is een dabber, meestal een keramisch of metalen gereedschap waarmee je het concentraat op de verwarmde spijker kunt plaatsen. 

En natuurlijk heb je hars (concentraat) nodig dat je zult roken.

De waardering van www.smartific.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 203 reviews.